30 Nisan 2013 Salı

Gusül Abdesti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?



Gusül tepeden tırnağa iyice yıkanmak demektir. Ancak gusülde ağza ve burna su vermek Hanefi ve Hanbelî mezheplerine göre farz; Şafii ve Maliki mezheplerine göre ise sünnettir. Bunun sebebi, ağız ve burnun bedenin iç kısmından mı dış kısmından mı sayılacağı konusundaki tercihtir.

Hanefi ve Hanbelî mezhepleri, ağız ve burnu bedenin dış kısmından saymış ve bunların iyice yıkanması gerektiğine hükmetmiş, Şafii ve Malikiler ise bunları bedenin iç kısmından saydıkları için yıkanmasını farz görmemişlerdir.

Gusül abdestinde dikkat edilmesi gereken husus bütün vücudun yıkanmış olup olmadığıdır. Bu sağlandığında gusül abdesti tamamlanmış demektir.

Gusül abdesti için söylenen diğer şeyler, gusül için müstehap veya sünnettir. Yani olmasa da olur şeylerdendir. Mesela gusülden önce besmele getirmek, namaz abdesti almak, önce sağ, sonra sol omuza, sonra baştan aşağı su dökmek guslün sünnetlerindendir
 
 
- See more at: http://blogger-yazari.blogspot.com/2013/05/blogger-sayfa-nubaralandirma-eklentisi.html#sthash.4mk5K7qm.dpuf